Rollators & Looprekken

Rollators & looprekken

Wanneer u minder mobiel bent (door chronische ziekte, ouderdom of een beperking), kunt u ervoor kiezen om  een mobiliteitshulpmiddel aan te schaffen. Deze hulpmiddelen worden opgedeeld in 2 categorieën:

 1. Loophulpmiddelen: Deze gebruikt u als u nog zelf kunt (en wilt) stappen. Ze ondersteunen u tijdens het wandelen.
  Bijvoorbeeld: wandelstokken, krukken, looprekken of rollators.
 2. Geavanceerdere mobiliteitshulpmiddelen: Deze gebruikt u voor langere afstanden die u niet te voet kunt afleggen.
  Bijvoorbeeld: rolstoelen, driewielers, elektrische rolstoelen, en scootmobielen.

Op deze pagina geven we u meer informatie over de eerste categorie: de loophulpmiddelen.

  U kunt via de Vlaamse Sociale Bescherming een gedeeltelijke of volledige terugbetaling krijgen voor de aankoop van een loophulpmiddel. We bekijken samen met u of u in aanmerking komt voor een tegemoetkoming.

  Let op, dit geldt enkel voor hulpmiddelen die iemand heel zijn leven (of toch lange tijd) nodig heeft. Het gaat dus niet om krukken of looprekken die u tijdelijk uitleent na een kwetsuur, bijvoorbeeld een beenbreuk. Daarvoor kunt u eventueel een tegemoetkoming krijgen van uw hospitalisatieverzekering.

  De verschillende types loophulpmiddelen

  Wandelstokken en krukken zijn vanzelfsprekend door iedereen gekend. En iedereen weet natuurlijk ook in welke omstandigheden men er gebruik van maakt. Het zijn goedkope hulpmiddelen en er wordt geen terugbetaling voor voorzien door de Vlaamse Sociale Bescherming. Vroeger waren terugbetalingen een zaak voor het RIZIV, ook toen waren er geen tegemoetkomingen voor wandelstokken en krukken.

  Zoals eerder vermeld, kunt u in bepaalde omstandigheden wel een tegemoetkoming verkrijgen voor de aankoop van krukken, bijvoorbeeld na een ongeval. Neem hiervoor contact op met uw verzekeraar.

  Opvouwbare wandelstok, verkrijgbaar in verschillende kleuren
  Driepikkel Zoë
  Wandelstok en paraplu in één
  Standaard elleboogkruk

  We gaan het op deze pagina voornamelijk hebben over rollators, maar willen u eerst nog informeren over looprekken.

  Wat is nu precies het verschil tussen een looprek en een rollator?

  Een looprek (ook wel loophek) kunt u gebruiken als u slecht ter been bent of als u moet revalideren na bijvoorbeeld een operatie. Een looprek heeft geen wielen, waardoor u maximaal op een looprek kunt leunen zonder dat het zal wegrollen of verschuiven. Elk looprek is bovendien voorzien van antislip-doppen aan de onderkant van de poten.

  Voordelen:

  • Rolt niet weg of verschuift niet.
  • Stabiliteit en zekerheid wanneer u op het looprek leunt.
  • Uw benen en voeten worden minder belast tijdens het wandelen.
  Nadelen:

  • U moet een looprek optillen om vooruit te komen.
  • Als u veel druk zet op uw handen, kunt u blessures aan de handen oplopen.


  Er zijn verschillende types looprekken verkrijgbaar. Zo zijn er looprekken die opvouwbaar zijn, breder en hoger zijn, lichter van gewicht zijn, of meelopend zijn. Er zijn ook (X)XL looprekken die een breder frame hebben en meer belasting aankunnen. Alle looprekken zijn in hoogte verstelbaar.

  Een rollator is een hulpmiddel ter ondersteuning van het lopen. Mocht u minder beweeglijk zijn, maar u kunt nog wel stappen, dan is een rollator de oplossing. Een rollator ondersteunt u tijdens het wandelen en zorgt ervoor dat u sneller vooruitkomt dan met een looprek.


  Voordelen:

  • Een rollator heeft wielen, en u hoeft hem dus niet op te tillen om voort te bewegen.
  • Zorgt voor meer stabiliteit tijdens het wandelen: u zal minder snel struikelen en vallen.
  • De meeste rollators zijn uitgerust met een zitje waarop u even kunt uitrusten indien u dat wilt. Zet hiervoor wel eerst de parkeerrem op!

  Nadelen:

  • U kunt niet volledig leunen op een rollator, want dan bestaat de kans dat deze wegrolt.
  • U moet nog ietwat goed ter been zijn om een rollator te kunnen gebruiken.

  Er zijn verschillende rollators verkrijgbaar. Zo zijn er rollators die opvouwbaar zijn, voor binnen- en/of buitengebruik, licht-gewicht rollators, of XL-uitvoeringen die een breder frame hebben en meer belasting aankunnen. Alle rollators zijn in hoogte verstelbaar. We bespreken verder op deze pagina enkele verschillende types.

  Kort samengevat: een looprek gebruikt u als u zeer slecht ter been bent, en dient enkel om kleine afstanden af te leggen (vnl. binnenshuis). Een rollator gebruikt u ter ondersteuning tijdens het wandelen om valpartijen te voorkomen. U kunt er nog aanzienlijke afstanden mee afleggen.

  Wanneer heb ik een rollator nodig?

  Als u twijfelt om een rollator aan te schaffen en zich afvraagt of u er echt één nodig heeft, dan is in de meeste gevallen het antwoord waarschijnlijk ja. Wacht niet totdat het te laat is en u een ernstige valpartij voorheeft.

  Er is een zekere drempel om een eerste rollator aan te schaffen. Het voelt als een stap achteruit waarbij u (weer) wat controle over uw lichaam moet opgeven. Maar het tegengestelde is juist waar! Met een rollator herwint u immers uw zekerheid en zelfstandigheid tijdens het stappen. Meestal ervaren mensen, al snel na de aanschaf, dat het gebruik van een rollator erg normaal is.

  Goede indicaties dat het misschien tijd wordt om een rollator aan te schaffen, zijn bijvoorbeeld: last van duizeligheid, verminderde kracht in de benen, sneller moe tijdens het wandelen, verminderde controle over één van de benen, of als u valangst heeft.

  Een rollator is namelijk gemaakt om u meer steun te geven, houvast te geven wanneer u niet meer zo stabiel ter been bent, en u kunt even zitten en uitrusten waar en wanneer u maar wilt.

  Het is beter om te voorkomen dat u valt, of halverwege uw wandeling te moe wordt om verder te gaan. Hoe ouder het lichaam, hoe brozer de botten en hoe meer kans op breuken bij een valpartij. Schaf daarom een rollator of looprek tijdig aan.


  Welk type rollator is geschikt voor mij?

  Als u eenmaal besloten heeft om een rollator aan te schaffen, wacht nog de opgave om een keuze te make uit alle verschillende types.

  Uw keuze hangt deels af van hoe u de rollator wilt gebruiken. Wilt u uw rollator enkel binnen gebruiken, of ook buiten? Heeft u graag veel plaats om boodschappen op te bergen? En wilt u ook kunnen zitten op de rollator om even uit te rusten? Of is de mogelijkheid om de rollator makkelijk op te kunnen vouwen voor u belangrijk?

  Verder bepaalt uw budget gedeeltelijk uw keuzemogelijkheden.

  Tot slot speelt vooral ook uw voorkeur voor een bepaald design of bepaalde stijl een grote rol.

  Hieronder geven we een overzicht van de rollators die u bij IkBlijfThuis.be kunt verkrijgen. Als u op de naam of foto van een rollator klikt, wordt u doorverwezen naar onze webshop, waar u meer informatie over de desbetreffende rollator kunt vinden. Andere types zijn ook beschikbaar op bestelling.

  Dit icoontje bij een rollator duidt aan dat u mogelijkerwijs in aanmerking kunt komen voor een volledige of gedeeltelijke terugbetaling voor de aankoop van deze rollator.

  Alle rollators hebben in hoogte verstelbare handgrepen, en zijn uitgerust met parkeerremmen.

  Vindt u het moeilijk om te kiezen uit onderstaande lijst? Kom dan gerust een keer langs onze winkel om de verschillende rollators te bekijken en uit te proberen, we geven graag een extra woordje uitleg!

  € 132,93

  Rollator 286B
  Rollator 286B
  Rollator 286B - Heeft veel opslagruimte
  Rollator 286B - toeplooibaar

  Voor binnen- en buitengebruik.

  Inclusief, standaard links gemonteerd.

  130 kg

  9,5 kg

  De achterwielen kunt u toeklappen.

  Carbongrijs.

  Binnen- en/of buitengebruik?
  Gewicht rollator
  Maximum gebruikersgewicht
  Opvouwbaar?
  Beschikbare kleuren
  Kruk/stok-houder aanwezig?

  De 286B is een klassieke rollator met 4 wielen. Hij is uitgerust met een plexiglas tafelblad en een afneembaar winkelmandje. Het tafelblad kunt u zowel op het zitvlak monteren als bovenop het mandje plaatsen. De gebruiker heeft alles snel bij de hand.

  Voordelen:

  • Veel opslagruimte (mandje, plexiglas tafelblad, rekje onderaan)
  • Grote, brede rubberen banden. Daardoor is deze rollator ook geschikt voor wat ruiger terrein.

  Nadelen:

  • Geen rugleuning, waardoor deze rollator minder bruikbaar is  om op te zitten.
  • Relatief zwaar en slechts beperkt opvouwbaar, dus niet zo geschikt om mee te nemen in de autokoffer.

  € 137,93

  Eco-Light II
  Eco-Light II
  Eco-Light II

  Voor binnen- en buitengebruik.

  Inclusief, standaard rechts gemonteerd.

  120 kg

  7,5 kg

  De achterwielen kunt u toeklappen.

  Grijs (met zwarte bekleding).

  Binnen- en/of buitengebruik?
  Gewicht rollator
  Maximum gebruikersgewicht
  Opvouwbaar?
  Beschikbare kleuren
  Kruk/stok-houder aanwezig?

  De Eco-light II is een lichtgewicht rollator met klassieke uitstraling. Het boodschappenmandje kan zowel onder het zitvlak als vooraan de rollator gehangen worden. De rollator is voorzien van een extra groot zitvlak en rugsteun die extra comfort geven tijdens het zitten.

  Voordelen:

  • Comfortabele rollator om op te zitten.
  • Makkelijk toe te klappen.
  • Rollator met klassieke uitstraling, maar weegt toch relatief weinig.


  Nadelen:

  • Iets grotere draaicirkel.
  • Slechts beperkt opvouwbaar, dus minder geschikt om mee te nemen in de autokoffer.

  € 139,93

  Quadri-Light - zilvergrijs
  Quadri-Light - metallic rood
  Quadri-Light - zilvergrijs

  De Quadri-Light is een plooibare, lichtgewicht design rollator. Hij kan worden opgeplooid zodat hij makkelijk overal mee naartoe genomen kan worden.

  Reflectoren ter hoogte van de wielen zorgen voor een betere zichtbaarheid.

  Binnen- en/of buitengebruik?
  Kruk/stok-houder aanwezig?
  Maximum gebruikersgewicht
  Gewicht rollator
  Opvouwbaar?
  Beschikbare kleuren

  Voor binnen- en buitengebruik.

  Inclusief, links of rechts te monteren.

  130 kg

  7,25 kg

  In de breedte toeklapbaar.

  Zilvergrijs, metallic rood.

  Voordelen:

  • Makkelijk opvouwbaar.
  • Comfortabele rugband voor wanneer u gaat zitten.
  • Eén van de lichtste aluminium rollators.
  • Kleine draaicirkel.

  Nadelen:

  • Niet veel ruimte om boodschappen of andere zaken mee te nemen.

  € 185,06

  Quava - carbongrijs
  Quava - rood
  Quava - rood (dicht geklapt)
  Quava - rood (volledig opgevouwen)
  Quava - rood
  De keuze van IkBlijfThuis! Deze rollator combineert een heleboel voordelen met een lage prijs!

  Voor binnen- en buitengebruik.

  Inclusief, links of rechts te monteren.

  136 kg

  7,7 kg

  2 x opvouwbaar: in de breedte én in de hoogte!

  Carbongrijs, rood.

  Binnen- en/of buitengebruik?
  Gewicht rollator
  Maximum gebruikersgewicht
  Opvouwbaar?
  Beschikbare kleuren
  Kruk/stok-houder aanwezig?

  De Quava is een lichte, compacte rollator met fraai design. De gebruiker kan comfortabel en aangenaam gaan zitten om uit te rusten door het zachte zitmatje en de stevige rugleuning. Inclusief stevige (boodschappen)tas.  Reflectoren ter hoogte van de wielen zorgen voor een betere zichtbaarheid.

  Voordelen:

  • Dubbel opvouwbaar, dus neemt zeer weinig plaats in. Handig om mee te nemen in de autokoffer.
  • Stevige tas met draagriemen.
  • Kleine draaicirkel.
  • Comfortabele rugband.
  • Zeer makkelijk in hoogte verstelbaar.


  Nadelen:

  • Moet op de correcte manier worden geopend, anders zakt de rollator terug in elkaar.

  € 372,93

  Trust Let's Go Out - zwart
  Trust Let's Go Out - beige/zilver
  Trust Let's Go Out - rood
  Trust Let's Go Out - opgevouwen
  Trust Let's Go Out - rood
  De zwart/bruine tas past goed bij de beige/zilveren Let's Go Out
  Standaard komt een Let's Go Out rollator met een zwarte tas
  De Let's Go Out heeft een comfortabele vering in de achterwielen

  Voor binnen- en buitengebruik.

  Apart verkrijgbaar, links of rechts te monteren.

  130 kg

  6,4 kg

  In de breedte toeklapbaar.

  Zwart, rood, beige/zilver.

  Binnen- en/of buitengebruik?
  Gewicht rollator
  Maximum gebruikersgewicht
  Opvouwbaar?
  Beschikbare kleuren
  Kruk/stok-houder aanwezig?

  De Let’s Go Out rollator is een stijlvolle rollator met comfortabele vering in de achterwielen die schokken opvangt op hobbelige wegen. Voorzien van grote voorwielen om makkelijk een drempel te kunnen nemen. De achterwielen hebben spatborden en beschermen kleding tegen vuil.

  Voordelen:

  • Makkelijk opvouwbaar.
  • Stevige en stijlvolle tas met draagriemen die tot 10 kg kan dragen.
  • Alle kabels zijn mooi weggewerkt in het frame.
  • Vering in de achterwielen voor een comfortabelere rit.
  • Comfortabele kunstlederen zitting.
  • Absoluut lichtgewicht.

  Nadelen:

  • Hogere kostprijs/eigen bijdrage.
  • Enkele accessoires zoals een stokhouder en rugband moet u apart aankopen.

  € 447,93

  Trust Let's Fly - wit
  Trust Let's Fly - grafietgrijs
  Trust Let's Fly - rood
  Trust Let's Fly - opgevouwen
  Trust Let's Fly - opgevouwen slechts 20 cm breed
  Trust Let's Fly - kunstlederen zitting
  De Let's Fly heeft een comfortabele vering in de achterwielen

  De Let’s Fly rollator is een heel stijlvolle rollator die veel lijkt op de Let's Go Out. De handgrepen zijn echter makkelijker in hoogte te verstellen d.m.v. een eenvoudige drukknop. Verder werd het X-frame in het midden verchroomd, en zijn de remmen iets soepeler.

  Binnen- en/of buitengebruik?
  Kruk/stok-houder aanwezig?
  Maximum gebruikersgewicht
  Gewicht rollator
  Opvouwbaar?
  Beschikbare kleuren

  Voor binnen- en buitengebruik.

  Apart verkrijgbaar, links of rechts te monteren.

  130 kg

  6,8 kg

  In de breedte toeklapbaar.

  Momenteel enkel wit en grafietgrijs.

  Voordelen:

  • Makkelijk opvouwbaar.
  • Stevige en stijlvolle tas met draagriemen die tot 12 kg kan dragen.
  • Alle kabels zijn mooi weggewerkt in het frame.
  • Vering in de achterwielen voor een comfortabelere rit.
  • Comfortabele kunstlederen zitting.
  • Zeer lichte rollator.

  Nadelen:

  • Hoge kostprijs/eigen bijdrage.
  • Enkele accessoires zoals een stokhouder en rugband moet u apart aankopen.

  € 264,95

  Let's Go Indoor - Walnoot/chroom
  Let's Go Indoor - Beuk/zilvergrijs
  Let's Go Indoor - Zilvergrijs
  Let's Go Indoor - Opgevouwen is deze rollator maar 28 cm breed
  Let's Go Indoor - Het stoffen mandje kan tot 3 kg dragen

  De Let's Go indoor rollator is smal en makkelijk manoeuvreerbaar in kleinere ruimtes. Speciaal ontworpen voor gebruik binnenshuis, en kan ook als trolley of tafeltje gebruikt worden, bijvoorbeeld in de keuken of de badkamer.

  Binnen- en/of buitengebruik?
  Kruk/stok-houder aanwezig?
  Maximum gebruikersgewicht
  Gewicht rollator
  Opvouwbaar?
  Beschikbare kleuren

  Voor binnengebruik.

  Geen kruk/stok-houder.

  100 kg

  6,5 kg

  In de diepte toeklapbaar.

  Beuk/zilvergrijs, zilvergrijs, walnoot/chroom.

  Voordelen:

  • Dienblad en stoffen mandje zijn uitermate geschikt om een maaltijd of tas koffie mee te nemen met uw rollator.
  • Zeer stijlvolle, houten afwerking.
  • Grote beugel (bekleed met zacht rubber) i.p.v. twee handgrepen.
  • Zachte rubberen wielen voor optimaal rijcomfort.

  Nadelen:

  • Enkel geschikt voor binnengebruik.
  • Niet geschikt om op te zitten.
  • Geen tegemoetkoming mogelijk.

  € 457,93

  Rollz Flex - wit kader en donker blauwgrijze tas
  Rollz Flex - zwart kader en purperen tas
  Rollz Flex - opgevouwen
  Rollz Flex - wit kader en purperen tas
  Rollz Flex - zwart kader en donker blauwgrijze tas
  Rollz Flex - U kunt de handgreep op verschillende manieren gebruiken

  De Rollz Flex is een compacte, stabiele lichtgewicht rollator met een grote boodschappentas. Het innovatieve ontwerp zorgt ervoor dat u de rollator dichtbij het lichaam kunt houden waardoor u een betere loophouding heeft.

  Binnen- en/of buitengebruik?
  Kruk/stok-houder aanwezig?
  Maximum gebruikersgewicht
  Gewicht rollator
  Opvouwbaar?
  Beschikbare kleuren

  Voor binnen- en buitengebruik.

  Apart verkrijgbaar, links of rechts te monteren.

  125 kg

  7,4 kg

  In de breedte toeklapbaar.

  Wit of zwart, met purperen of blauwgrijze tas.

  Voordelen:

  • Grote (boodschappen)tas die tot 20 kg kan dragen. Daarmee dé ideale shopper-rollator.
  • Nergens uitstekende kabels.
  • Grote handbeugel i.p.v. twee aparte handgrepen. De handbeugel kan bovendien in verschillende hoeken worden ingesteld, zodat u de meest gepaste ondersteuning kunt kiezen.
  • Comfortabele kunstlederen zitting.

  Nadelen:

  • Hoge kostprijs/eigen bijdrage.
  • De rugleuning is minder comfortabel.
  • Kruk- of stokhouder is apart aan te kopen.
  Brado - antraciet
  TAiMA M-GT
  Ergo Arthritis - speciaal voor mensen met ernstige artritits
  Able2 Lichtgewicht rollator
  TAiMA S-GT
  Able2 Driewielrollator
  Neptune - champagnebruin
  Airgo Fusion - rollator en rolstoel in één!
  Saturn - matzwart

  Andere rollators

  U kunt ook andere rollatortypes bestellen bij IkBlijfThuis.be. Hierboven en hieronder ziet u verschillende mogelijkheden. Contacteer ons indien u in één van deze modellen geïnteresseerd bent.

  Vermeiren 201 Delta - grijs
  Four-Light - carbongrijs
  Vermeiren 253 - grijs
  Vermeiren 276 - grijs - Rollator met onderarmsteunen
  Alevo Country - 'midnight blue' - ook geschikt voor ruiger terrein
  Four-Light - oranje
  Eco-Plus - blauw
  Alevo Carbon - zwart/aubergine - absoluut lichtgewicht
  Drive Nitro - rood

  We hebben geregeld tweedehands rollators ter beschikking. Bekijk hier de modellen die momenteel verkrijgbaar zijn.

  Aanvraag terugbetaling / tegemoetkoming

  Wanneer komt u in aanmerking voor een terugbetaling?

  U komt in aanmerking voor een terugbetaling van de Vlaamse Sociale Bescherming voor een rollator of looprek indien u:

  • Een beperkte mobiliteit heeft.
   Dus indien u moeite heeft om zich te verplaatsen door een chronische ziekte, ouderdom, ... Een aanvraag voor een terugbetaling van een loophulpmiddel kan enkel voor hulpmiddelen die iemand heel zijn leven (of toch lange tijd) nodig heeft. Deze terugbetaling is aldus niet van toepassing op bijvoorbeeld een looprek dat u tijdelijk gebruikt na een kwetsuur.
   • Én dit is de eerste keer dat u een tegemoetkoming aanvraagt voor een loophulpmiddel (rollator of looprek). Of het is langer dan 6 jaar geleden sinds uw laatste aanvraag voor een terugbetaling van een loophulpmiddel.
   • Én u heeft de Belgische nationaliteit en woont in Vlaanderen.
    Inwoners van Brussel, Wallonië of de Duitstalige gemeenschap kunnen voor de aanvraag van een terugbetaling terecht bij hun respectievelijk bevoegde instellingen, of kunnen eerst contact opnemen met ons.
    In Nederland is het al een hele tijd niet meer mogelijk om nog een vergoeding te verkrijgen voor de aankoop van een rollator. Enkel voor sommige aangepaste rollators (zoals bij Parkinson) kunt u nog wel een vergoeding krijgen. Meer informatie kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid.

   Hoe vraagt u een terugbetaling voor een loophulpmiddel aan?

   Voor een terugbetaling van een loophulpmiddel werken we met de derdebetalersregeling. Dit wil zeggen dat IkBlijfThuis.be al het administratieve werk op zich neemt, en dat u zelf enkel de eigen opleg betaalt bij de aankoop van uw rollator. Een rollator of looprek mét tegemoetkoming aanschaffen, doet u in 4 heel eenvoudige stappen:

   1. Download het aanvraagformulier en druk het af. Of kom naar onze winkel en haal daar een afgedrukt exemplaar van het document op. U kunt dan ineens ook de verschillende rollatormodellen bekijken en uitproberen.
   2. U maakt een afspraak bij uw huisarts en neemt het formulier mee. (De meeste artsen hebben ook zelf het aanvraagformulier.) Na een kort onderzoek zal uw huisarts het formulier invullen.
   3. Kom (terug) naar onze winkel met het ingevulde formulier én 2 stickertjes van de zorgkas. U kiest de rollator die u wenst en betaalt enkel het supplement.
   4. U kunt uw nieuwe rollator onmiddelijk meenemen en meteen genieten van een leuke wandeling! Wij zorgen voor de verdere administratieve afhandeling.

   Opgelet! U kunt geen terugbetaling aanvragen wanneer u online een rollator aankoopt.

   IkBlijfThuis.be werkt samen met alle mutualiteiten,

   alsook met de Vlaamse Sociale Bescherming en het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap)

   Vlaamse Sociale Bescherming
   Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap
   Vlaamse Zorgkas
   Landsbond der Christelijke Mutualiteiten
   De VoorZorg
   OZ Onafhankelijk Ziekenfonds
   Vlaams & Neutraal Ziekenfonds
   HR RailCare - Kas der Geneeskundige Verzorging
   Partena Onafhankelijk Ziekenfonds
   Liberale Mutualiteit

   Veilig gebruik van een rollator

   Onze excuses, aan deze pagina wordt gewerkt. De nodige informatie zal hier snel verschijnen, dus kom later deze week zeker nog eens terug!